תהליכי גיוס בכירים EXECUTIVE SEARCH: ישראל מול העולם / מאת : לבנת קיזנר
- Livnat Kizner
- 16 בפבר׳
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 25 במרץ

במהלך השנים האחרונות אני עוקבת מקרוב אחר תהליכי גיוס בכירים במדינות שונות, בהן ארצות הברית, אירופה והמזרח הרחוק. התובנות שמתקבלות ממדינות אלו חושפות פער משמעותי בין הגישות המקובלות בשוק הבינלאומי לבין אלו הרווחות בישראל, במיוחד בתחום ה-Executive Search. ההבדלים אינם רק בשיטות העבודה, אלא גם בתרבות ובציפיות שמעצבות את התהליכים הללו.
הגישה הבינלאומית: תהליכים מעמיקים בגובה העיניים
חברות Executive Search מובילות בעולם כמו Korn Ferry, Egon Zehnder ו-Spencer Stuart לרוב יהיו בבעלות בכירים לשעבר – מנכ"לים, סמנכ"לים ומנהלים בעלי ניסיון עשיר בהובלת ארגונים גדולים. כתוצאה מכך, תהליכי הגיוס שמתבצעים באמצעות חברות אלו משקפים דיאלוג בגובה העיניים: מנכ"ל מדבר עם מנכ"ל, וסמנכ"ל עם סמנכ"ל. תהליכים אלו אינם מתמקדים רק בניתוח קורות חיים או במיומנויות טכניות, אלא שואפים להבין את המועמד באופן הוליסטי.
במהלך הגיוס, חברות אלו מקדישות זמן ומשאבים לניתוח מעמיק של פרופיל המועמד, תוך התמקדות בנושאים כמו צמיחה עסקית, התמודדות עם מיזוגים ורכישות, ניהול מימון והשקעות, ואף התאמת כישורים רכים לסביבה הארגונית. זהו תהליך שמתבצע מתוך ראייה אסטרטגית, כאשר המטרה היא לא רק לאייש משרה אלא ליצור התאמה מושלמת בין המועמד לארגון.
הגישה הישראלית: דינמיות וקצב מהיר
לעומת זאת, בישראל שוק הגיוס מתאפיין בקצב עבודה מהיר במיוחד, לעיתים קרובות מתוך תחושת דחיפות. הביטוי "לגייס אתמול" הפך כאן למטבע לשון, המשקף את הלחץ שמאפיין את התרבות העסקית המקומית. תהליכי הגיוס נוטים להיות קצרים וממוקדים, ולעיתים חסר בהם העומק שמאפיין את הגיוסים הבינלאומיים.
זו אינה גישה שנובעת מחוסר מקצועיות, אלא מהתאמה למציאות המקומית. ישראל היא שוק קטן, דינמי ומרובה שינויים. מעסיקים רבים זקוקים למענה מהיר וגמיש שיאפשר להם להתמודד עם אתגרים מידיים, ולעיתים זה בא על חשבון תהליכים מחושבים וארוכים יותר. יחד עם זאת, ישנן חברות ישראליות שמצליחות לשלב יסודיות ועומק גם בתהליכים המהירים, אך מדובר באתגר משמעותי.
השילוב המנצח: מהירות עם עומק
הפערים הללו בין ישראל לעולם אינם חייבים להיות מכשול, אלא דווקא הזדמנות לחדשנות. חברות גיוס בכירים בישראל שמצליחות לפתח שיטות עבודה גמישות ומעמיקות כאחד, ממצבות את עצמן כחלוצות בתחום. המפתח הוא ביכולת לשלב בין מהירות לעומק – תהליכי גיוס שמספקים מענה דינמי לצרכים מיידיים, אך במקביל לא מתפשרים על ניתוח מעמיק של פרופיל המועמד והתאמתו לארגון.
מתודולוגיה כזו דורשת מיומנות גבוהה, ניסיון רב והיכרות מעמיקה עם השוק המקומי. חברות שמצליחות לאזן בין שני הקצוות הללו בונות לעצמן יתרון תחרותי משמעותי. הן מפתחות תהליכים שמבוססים על איסוף מידע נרחב, ראיונות עומק, ובחינה של התאמת המועמד הן ברמה המקצועית והן ברמה האישיותית. יחד עם זאת, הן מבינות את החשיבות של עמידה בזמנים ויכולת להגיב במהירות לשינויים בשוק.
התאמה לתרבות המקומית
שוק הגיוס הישראלי דורש גישה ייחודית שמותאמת לצרכים ולתרבות המקומיים. בעוד שבשווקים רבים בעולם הדגש הוא על עומק ויסודיות, בישראל נדרשת גם גמישות מחשבתית ויכולת להסתגל במהירות. זהו שילוב שמצריך לא רק מקצועיות אלא גם יצירתיות, הבנה אסטרטגית ויכולת לראות את התמונה המלאה.
לדוגמה, תהליך גיוס מוצלח בישראל עשוי לכלול מחקר מעמיק של השוק, זיהוי מועמדים פוטנציאליים גם אם אינם מחפשים עבודה באופן אקטיבי, ובניית קשר אישי ואמון לאורך התהליך. במקביל, חשוב לשמור על קצב עבודה מהיר ולהיות מוכנים לבצע התאמות בזמן אמת בהתאם לצרכי הארגון.
מסקנה: יצירת יתרון תחרותי
הפערים בין שוק הגיוס בישראל לבין השווקים הבינלאומיים מדגישים את האתגר וההזדמנות שעומדים בפני חברות גיוס בכירים בישראל. היכולת לשלב בין תהליכים מהירים ודינמיים לבין עומק ויסודיות היא לא רק צורך, אלא גם יתרון תחרותי שמאפשר להתמודד עם הדרישות המגוונות של השוק המקומי.
בסופו של דבר, חברות גיוס שמצליחות לאמץ גישה זו לא רק משפרות את איכות התהליך, אלא גם יוצרות ערך משמעותי עבור הלקוחות שלהן – הן המעסיקים והן המועמדים. בכך הן ממצבות את עצמן בחוד החנית של תחום ה-Executive Search בישראל, תוך יצירת סטנדרטים חדשים של מקצועיות, גמישות ואיכות.
Comentários